Αττική γη

20180203-105022

Σε ακτίνα περίπου 100 χιλιομέτρων από την  Αθήνα, εκτείνετε η Αττική Γη. Μια πολυμορφική και πλούσια γεωφυσική περιοχή. Μια Γη θεών και ηρώων. Σε αυτό το κομμάτι γης, για πρώτη φορά εφαρμόστηκε η Δημοκρατία, και καλλιεργήθηκε η σοφία.
Δεν πρόκειται να προσθέσουμε κάτι περισσότερο από όσα έχουν γράψει και γράφουν, χιλιάδες ερευνητές στα βάθη των αιώνων, αλλά θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε σφαιρικά, τόπους και γεγονότα, – μέσα και πέραν της Αττικής – όπως τα απεικόνισαν τα πινέλα των ζωγράφων, οι γκραβούρες, οι φακοί των φωτογράφων, και τα ιστορικά χρονογραφήματα.
Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα η ζωή κυλούσε πολύ αργά, οι μεταβολές από γένια σε γένια ήταν τόσο μικρές, ώστε το πατροπαράδοτο να είναι η συνέχεια για το μέλλον. Η παγκοσμιοποίηση προχωρούσε αργά,. Η συγκοινωνία και η επικοινωνία ήταν σε εμβρυακή μορφή, δηλαδή για ελάχιστους τολμηρούς.
Από τις αρχές του 20ου Αιώνα οι ρυθμοί άρχισαν να επιταχύνονται, λόγω της βιομηχανικής επανάστασης, που άλλαξε εντελώς τη ζωή των ανθρώπων. Περάσαμε από την αδράνεια στην κίνηση, η εκβιομηχάνιση προάγει τον πόλεμο και ο πόλεμος υπέρ-προάγει την εκβιομηχάνιση, ένας αέναος κύκλος, μια ασυγκράτητη χιονοστιβάδα που συνεχίζετε μέχρι τις ημέρες μας πολυμορφικά.
Η σοφία και η Δημοκρατία, είναι οι δυνάμεις αυτού του θαύματος, του οποίου το ειδικό βάρος σηκώνει η Αττική Γη.
Μέσα από αυτόν τον πολύ-πρισματικό φακό θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τα θέματά  μας.
Για παράδειγμα: Πόσες αλλαγές στη ζωή μας και στο τόπο έχει φέρει η κάθε είδους συγκοινωνία, Η Αττική Γη είναι ένας μεγάλος συγκοινωνιακός κόμβος της Ευρώπης που διακινούνται καθημερινά με όλα τα μέσα πέντε εκατομμύρια άνθρωποι. Ο Ελληνικός κινηματογράφος και οι φακός , καρέ-καρέ μας δίνουν μια ανάγλυφη εικόνα της εξέλιξης αυτής, στην Αττική Γη.
Ο Εξηλεκτρισμός, η διαφήμιση, ο τύπος, τα γραμματόσημα, τα νομίσματα, η διασκέδαση, τα επαγγέλματα, τα καλλιτεχνικά δρώμενα, τα σπουδαία πρόσωπα, και πολλά άλλα θα ξεδιπλωθούν μέσα από το Blog της Αττικής Γης.
Είναι ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας όλοι όσοι ενδιαφέρονται και αγαπούν αυτόν τον ιστοτόπο, τόσο σαν επισκέπτες και άλλο τόσο σαν συμμέτοχοι. Αυτό που θα ήθελα θερμά να παρακαλέσω, είναι: να μην ξεφεύγουμε από το θέμα, και να διατηρήσουμε τον αλληλοσεβασμό μας.
Μανώλης  Χαρολίδης

Αρέσει σε %d bloggers: