ΑΙ ΝΕΑΙ ΑΘΗΝΑΙ 1861

1 Αποψις του Παιραιώς
1 ‘Αποψις του Πειραιώς

Συλλογή εικονογραφιών , των κυριωτέρων μνημείων της πρωτευούσης της Ελλάδος, μετά της περιγραφής αυτών.
Εξεδόθη εις Παρισιόυς το 1861 από τον οίκο:
CHEZ C. REINWALD, LIBRAIRE
Rue Des Saint Peres 15
Εκ της τυπογραφίας Φιρμίνου Διδότου.

2 Αποψις των Αθηνών
2 ‘Αποψις των Αθηνών

3 Τα Ανάκτορα
3 Τα Ανάκτορα, Η σημερινή Βουλή

4 Αποψις του κήπου των Ανακτόρων.
4 Άποψις του κήπου των Ανακτόρων, ληφθείσα εκ της τρίτης οροφής αυτών.
Ο σημερινός Εθνικός κήπος στο βάθος οι στήλες του Ολυμπίου Διός.

5 Η Μητρόπολις
5 Η Μητρόπολης των Αθηνών.

6 Το Πανεπιστημιον.
6 Το Πανεπιστήμιο.
το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο, ιδρυθέν το 1837, αποτέλεσε το πρώτο πανεπιστήμιο της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων. Πρόκειται για ομάδα κτιρίων που σχηματίζουν διπλό «Τ» με δύο ιστορικές αυλές με εξωτερικά αγάλματα τα οποία χαρακτηρίζονται από αυστηρές γραμμές. Σήμερα, λειτουργεί ως έδρα του Πανεπιστημίου, στεγάζοντας την Πρυτανεία, τη Σύγκλητο και την Μεγάλη Αίθουσα Τελετών.

7 Το Αστεροσκοπείον.
7 Το Αστεροσκοπείο.΄

Θεμελιώθηκε στις 28 Ιουνίου του 1842. Εμπνευστής του ήταν ο Μακεδόνας αστρονόμος και καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεώργιος Βούρης. Ο Γεώργιος Βούρης έπεισε τον Γεώργιο Σίνα να χρηματοδοτήσει την ανέγερση του αστεροσκοπείου Αθηνών[1]. Την ημέρα, μάλιστα, των εγκαινίων συνέπεσε και έκλειψη ηλίου που περιέγραψε ο Δανός ιστορικός και γεωγράφος A. L. Koppen. Το αρχικό κτίριο του πρώτου αυτού ελληνικού ερευνητικού ιδρύματος ήταν προσανατολισμένο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και χτίστηκε με βάση τα σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν στο Λόφο των Νυμφών, έναν από τους επτά λόφους που δεσπόζουν στην πόλη των Αθηνών. Ήταν δωρεά του Βορειοηπειρώτη τραπεζίτη βαρώνου Γεωργίου Σίνα και η κατασκευή του περατώθηκε το 1846 με συνολικό κόστος 500.000 δραχμών

8 Η εκκλησία του Αγ Νικοδήμου
8 Η Εκκλησία του Αγίου Νικοδήμου. Σήμερα Αγία Τριάδα Ρωσική εκκλησία στην οδό Φιλελλήνων στο Σύνταγμα

Επιβλητικός ναός οκταγωνικού τύπου, με υπερμεγέθη οκταγωνικό τρούλο που καλύπτει ολόκληρο το κέντρο του ναού, στηριζόμενος σε οκτώ πεσσούς. Πρόκειται για το αρχαιότερο και πιστότερο αντίγραφο του Οσίου Λουκά, χρονολογούμενο μεταξύ 1015 και 1031. Στην βόρεια και δυτική πλευρά υπάρχει ζωφόρος από πλίνθους με κουφικές διακοσμήσεις, πλαισιωμένη με οδοντωτές ταινίες. Στην ανατολική πλευρά του ναού υπάρχουν τρεις αψίδες, ενώ στη δυτική υπάρχουν τρεις ορθογώνιες θύρες με μαρμάρινα πλαίσια και τούβλινα τόξα. Δύο αντίστοιχες θύρες υπάρχουν στη βόρεια και τη νότια πλευρά. Το ιερό Βήμα χωρίζεται από τον κυρίως ναό με ψηλό τέμπλο, σύμφωνα με τη ρωσική τεχνοτροπία. Αριστερά υπάρχει το παρεκκλήσι του αγ . Νικοδήμου και δεξιά του αγ . Νικολάου, επισκόπου Μύρων. Η εκκλησία παλαιότερα ονομαζόταν Σωτείρα του Λυκοδήμου , κατά ορισμένους γιατί είχε θεμελιωθεί πάνω σε ναό του Λυκείου Απόλλωνα. Υπήρξε καθολικό γυναικείου μοναστηριού, από την φραγκοκρατία όμως και μετά (1204) το κατέλαβαν ρωμαιοκαθολικοί Βενεδικτίνοι μοναχοί ως το 1669, οπότε επανήλθε σε χέρια ορθοδόξων μοναχών. Το 1701 μέρος του κτίσματος καταστράφηκε από σεισμό, αλλά επισκευάστηκε τα επόμενα χρόνια. Από το 1778 έγινε μετόχι της μονής Καισαριανής. Ο ναός υπέστη σοβαρές καταστροφές κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Το 1847 η εκκλησία παραχωρήθηκε μετά από αίτημα της ρωσικής πρεσβείας στην ρωσική παροικία των Αθηνών. Με τη μεσολάβηση του αρχιμανδρίτη και καθηγητή της Ακαδημίας του Κιέβου Αντωνίνου , ο ναός όχι μόνο δεν κατεδαφίστηκε, όπως πρότειναν ορισμένοι, αλλά αναστυλώθηκε. Η αναστύλωση του διήρκεσε πέντε χρόνια, έγινε με συνεργασία τριών ονομαστών αρχιτεκτόνων, ενώ τη σημαντικότατη για τα δεδομένα της εποχής δαπάνη κάλυψε η ρωσική κυβέρνηση. Η δυτικής τεχνοτροπίας αγιογράφηση του ναού είναι έργο του Λούντβιχ Τιρς (1825-1909). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο απόστολος Παύλος απεικονίζεται με τα χαρακτηριστικά του βασιλιά Όθωνα . Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου ναού έγιναν το 1855 και ο ναός καθιερώθηκε στο όνομα της Αγ. Τριάδος.

9 Το Αμαλίειον ορφανοτροφείο.
9 Το Αμαλίειο ορφανοτροφείο στην οδό Λυκείου διπλά από το Προεδρικό Μέγαρο

Το Αμαλίειον Οικοτροφείο Θηλέων ιδρύθηκε το 1855 με σκοπό να περιθάλψει και να φροντίσει παιδιά που έμειναν ορφανά εξ’ αιτίας της θανατηφόρου επιδημίας χολέρας που έπληξε εκείνη την εποχή την χώρα και κυρίως την Αθήνα. Η ιδέα της ίδρυσής του ανήκει στην βασίλισσα Αμαλία, ενώ τα πρώτα τριάντα παιδιά του Αμαλιείου φιλοξενήθηκαν στο σπίτι της Πριγκίπισσας Μαρίας Υψηλάντου, στην οδό Στησιχόρου. Με το πέρασμα των χρόνων τα ορφανά παιδιά άρχισαν να μειώνονται και έτσι σήμερα ύστερα από απόφαση της διοίκησης το 2000 το όνομα άλλαξε από «Ορφανοτροφείο» σε «Οικοτροφείο» και πλέον δέχεται και παιδιά από ευπαθείς ομάδες. Σήμερα στεγάζεται τη Λεωφόρο Κηφισίας 219, στο Μαρούσι

10 Το Αρσάκειον εκπαιδευτήριον κοριτσιών
10 Το Αρσάκειον εκπαιδευτήριον των κορασιών

Το Αρσάκειο Παρθεναγωγείο,
Αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα από τα επιβλητικότερα κτίρια της Πανεπιστημίου, το μέγαρο του Αρσακείου Παρθεναγωγείου, στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου, οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1846-1852, για λογαριασμό της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Ολοκληρώθηκε χάρη στη δωρεά του ομογενούς ευεργέτη Απόστολου Αρσάκη, από όπου πήρε και το όνομά του. Για την οικοδόμηση του κτιρίου, τα σχέδια του οποίου είχε κάνει ο αρχιτέκτονας Λύσανδρος Καυταντζόγλου, χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από την Ακρόπολη, ενώ χαρακτηριστική είναι η κεντρική του πόρτα, διακοσμημένη με δωρικούς ημικίονες, πάνω από τους οποίους υπάρχει αέτωμα διακοσμημένο με την κεφαλή της θεάς Αθηνάς. Το κτίριο θεωρείται από τους ιστορικούς ως «η αυθεντικότερη έκφραση ενός «εξελληνισμένου νεοκλασικισμού». Στην πρόσοψή του χτίστηκαν το 1936 εμπορικά καταστήματα τα οποία κατεδαφίστηκαν το 1984 στο πλαίσιο της αποκατάστασής του. Μετά το πέρας αυτών των εργασιών και μέχρι σήμερα, το κτίριο στεγάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

11 Το Οφθαλμοκομείο
11 Το Οφθαλμοκομείον.

ΟφΘαλμιατρείο – Πανεπιστημίου 36 Σίνα
Αν και από μακριά θυμίζει βυζαντινή εκκλησία, το εντυπωσιακό αυτό οικοδόμημα χτίστηκε ως οφθαλμολογικό νοσοκομείο διατηρώντας μάλιστα τη χρήση του μέχρι σήμερα. Η ανέγερσή του εγκρίθηκε επί Όθωνος και Αμαλίας τον Αύγουστο του 1843 ενώ ξεκίνησε το 1847 από τον Δανό αρχιτέκτονα Χάνσεν. Όμως οι εργασίες διακόπηκαν στο ύψος του ημιυπογείου το 1850 ελλείψει πόρων. Το έργο συνεχίστηκε εν τέλει και την σκυτάλη παρέλαβε από τον Χάνσεν ο Λύσανδρος Καυταντζόγλου, ο οποίος πρόσθεσε την προεξοχή της κυρίας εισόδου ακολουθώντας κατά την ολοκλήρωσή του έναν βυζαντινότροπο ρυθμό.
Η τελετή θεμελίωσης του κτιρίου του Οφθαλμιατρείου έγινε την 21η Απριλίου 1847 και τα επίσημα εγκαίνια την 14η Ιουνίου 1854. Την περίοδο 1867-1869 προστέθηκε ένας ακόμα όροφος, το 1881 ένα υπερώο στο δώμα και την περίοδο 1910-1915 το βοηθητικό κτίσμα των εξωτερικών ιατρείων. Ο ιδιαίτερος βυζαντινισμός του έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον επιβλητικό νεοκλασικισμό της Αθηνάς.

12 Το κτήμα της Βασιλίσσης, επονομαζόμενον Επτάλοφος.
12 Το Κτήμα της Α. Μ. της Βασιλίσσης, εποπνομαζόμενον Επτάλοφος.

Η αρχαία ονομασία της περιοχής ήταν Ποτάμιοι Αττικής , αργότερα επικράτησε η ονομασία Επτάλοφος λόγω των επτά δασόφυτων λόφων των Μεσογείων, — μεταξύ των ορεινών όγκων του Πανείου Όρους, της Μερέντας και του Ολύμπου Αττικής — που περιβάλλουν το χωριό, και τέλος, από κάποιον μεγαλοκτηματία της περιοχής, ονόματι Κούβα, (Κούβαρα στα αρβανίτικα) το χωριό πήρε το σημερινό του όνομα.

13 Αι Αθηναι

Με ένα «κλικ» στο link με το νούμερο 11,
μπορείτε να κατεβάσετε την πρωτότυπη έκδοση του 1861, «ΑΙ ΝΕΑΙ ΑΘΗΝΑΙ» σε Pdf Που περιέχει τις ακυκλοφόρητες αυτές γκραβούρες και άλλα τα σχετικά ιστορικά ντοκουμέντα.

11

Αττική γη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: