Παγκράτι, 1917, Το εκκλησάκι των Τριών Ιεραρχών στην οδό Ερατοσθένους

Πιθανότατα έχετε περάσει –ίσως και αρκετές φορές- έξω από αυτό το εκκλησάκι, ωστόσο θα δυσκολευτείτε μάλλον να το αναγνωρίσετε, όπως και εμείς… (εκτός, βέβαια και αν μένετε στη συγκεκριμένη γειτονιά…).

20180304-095412
Το εκκλησάκι των Τριών Ιεραρχών στην οδό Ερατοσθένους σήμερα

Πρόκειται για το μικρό εκκλησάκι των Τριών Ιεραρχών που συναντάμε στο δεξί μας χέρι καθώς ανηφορίζουμε την οδό Ερατοσθένους στο Παγκράτι, στη συμβολή της με την οδό Βέρση(ένα δρομάκι με σκαλάκια, τα οποία πριν λίγα χρόνια οι Atenistas μεταμόρφωσαν ευφάνταστα σε πλήκτρα πιάνου…).

20180304-101324
σκαλάκια, που οι Atenistas μεταμόρφωσαν σε πλήκτρα πιάνου.

Στο δικτυακό τόπο της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, απ’ όπου προέρχεται η φωτογραφία, δεν αναφέρεται το σημείο λήψης της. Τα στοιχεία που το αποκαλύπτουν, είναι η όψη της μικρής εκκλησίας και κυρίως η πινακίδα στην αριστερή πλευρά της εισόδου της, που μας δίνει και κάποια άλλα στοιχεία για αυτό: «Ναός των Τριών Ιεραρχών, ιδρυθείς υπό Δ. Καλογ……, 188…». (Δυστυχώς, το όνομα και η χρονολογία δεν διακρίνονται καθαρά, και η αναζήτηση στο διαδίκτυο για περισσότερες πληροφορίες γύρω από το εκκλησάκι δεν απέδωσε καρπούς…)

eklissaki_trion_ierarhon_pagkrati_1917_loc167-1250x893
Το εκκλησάκι των Τριών Ιεραρχών στην οδό Ερατοσθένους το 1917

Εντύπωση προκαλούν οι φιγούρες των γυναικών που φροντίζουν την εκκλησία και δείχνουν το λαϊκό χαρακτήρα της περιοχής: το εκκλησάκι βρισκόταν λίγες δεκάδες μέτρα από την κοίτη του Ιλισσού, στη γειτονιά που τότε ήταν γνωστή ως Βατραχονήσι και απλωνόταν μεταξύ του Παναθηναϊκού Σταδίου, του Άλσους Παγκρατίου και του Ιλισσού, που έρρεε στη σημερινή λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου. Ουσιαστικά πρόκειται για την εποχή που δημιουργείτο η συνοικία του Παγκρατίου, η οποία γνώρισε εκρηκτική ανάπτυξη μετά τον ερχομό των προσφύγων το 1922. (Το Παγκράτι ήταν η περιοχή στην οποία δημιουργήθηκε ο πρώτος οργανωμένος συνοικισμός για την αποκατάσταση των προσφύγων στην Αθήνα…)

Και μια τελευταία λεπτομέρεια για όσους τύχει να περάσουν από την περιοχή: αν ανηφορίσετε τα σκαλάκια της οδού Βέρση, θα βρεθείτε σχεδόν αντίκρυ από το σπίτι της οδού Άγρας 20, το σπίτι στο οποίο έζησε ο Γιώργος Σεφέρης μαζί με τη γυναίκα του Μαρώ μετά το τέλος της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του στο διπλωματικό σώμα, τη δεκαετία του 1960.

oikia_seferi
«Απόδραση» στο Αιγαίο αποτελεί η κατοικία του Νομπελίστα ποιητή και ας βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από το Παναθηναϊκό Στάδιο και το εκκλησάκι των Τριών Ιεραρχών | Φωτ.: Βασίλης Μαθιουδάκης

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s