Το θαυμαστό Μουσείο Tηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ

Ένα Μουσείο τεχνολογίας αφηγείται την ιστορία της επικοινωνίας με ψηφιακά μέσα

to-thaumasto-mouseio-tilepikoinwniwn-tou-ote

Το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων επέλεξε ως τιμώμενο μουσείο για το 2018 το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ με σκοπό να αναδείξει τις συλλογές και το έργο του που συνδέονται άμεσα με το θέμα του φετινού εορτασμού.

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Oμίλου ΟΤΕ ιδρύθηκε το 1990, κατατάσσεται στα μουσεία τεχνολογίας, είναι εταιρικό μουσείο και με τη λειτουργία του, ως μοναδικό στην Ελλάδα, διαχειρίζεται υπεύθυνα την εταιρική του κληρονομιά. Είναι μέλος των ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων), CECA (International Committee for Education and Cultural Action), CIMUSET (International Committee for Museums and Collections of Science and Technology) και TICCIH (Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς).

Η συλλογή του περιλαμβάνει πάνω από 3.400 αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό υλικό με πάνω από 23.000 έγγραφα, χάρτες και φωτογραφίες, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό. Τηλεφωνικές συσκευές αντίκες, μορσικοί τηλέγραφοι, σπάνια χειρόγραφα τηλεγραφήματα, ένα μοντέλο του καλωδιακού πλοίου «Θαλής ο Μιλήσιος», τα telex και οι οπτικές ίνες, οι συσκευές τηλεφωτογραφίας και χιλιάδες τηλεφωτογραφίες, οι ασύρματες και δορυφορικές επικοινωνίες, αλλά και η «επαφή» με αντικείμενα από άλλες εποχές, μαγνητίζουν το βλέμμα, εμπνέουν τον επισκέπτη και δημιουργούν νέες εμπειρίες. Ξεχωριστό και μοναδικό έκθεμα, αποτελεί για το Μουσείο, ένα από τα πρώτα στούντιο τηλεόρασης, που «στήθηκε» στη χώρα μας το 1967. Η εμπειρία του επισκέπτη ενδυναμώνεται μέσα από τον νέο ανακαινισμένο εκθεσιακό χώρο της μόνιμης έκθεσης του 1ου ορόφου, όπου αποκαλύπτεται η ιστορία των τηλεπικοινωνιών  από την εφεύρεση του ηλεκτρισμού μέχρι τις δορυφορικές τηλεπικοινωνίες, με έντονη την συνδρομή σύγχρονων διαδραστικών τεχνολογικών εφαρμογών. Επίσης, οι νέες θεματικές αίθουσες της αρχαίας Ελλάδας και της κινητής τηλεφωνίας έχουν έντονο ψηφιακό χαρακτήρα και δημιουργούν δυνατές εμπειρίες στους επισκέπτες.

 

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, ακολουθώντας τις τάσεις στα πρότυπα της άτυπης εκπαίδευσης, υλοποιεί εξειδικευμένα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, όπως εικαστικά και τεχνολογικά εργαστήρια, προγράμματα με νέες τεχνολογίες, ενημερωτικές συναντήσεις  για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, καθώς και θεατρικές παραστάσεις. Δράσεις που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς και όλη την οικογένεια.

Είναι μοναδικό στο είδος του, μεταξύ των λίγων μουσείων τεχνολογίας στην Ελλάδα. Με τη λειτουργία του, ο Όμιλος ΟΤΕ διαχειρίζεται υπεύθυνα την εταιρική του κληρονομιά, ως πρωτοπόρος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας. Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών αποτελεί μία σημαντική επένδυση του Ομίλου ΟΤΕ, με στόχο τη διάσωση, τη συντήρηση, την καταγραφή, την έρευνα, τη μελέτη, την ψηφιοποίηση των τεκμηρίων και δεδομένων που αφορούν στην ιστορική εξέλιξη των ελληνικών τηλεπικοινωνιών, καθώς και την έκθεσή τους στο κοινό. Ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Μουσείου είναι  η  πλήρης τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση του συνόλου των συλλογών του, μια παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές, μέσα από επιστημονική καταγραφή της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας.

 Διεύθυνση: Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά, Τηλ. 210 6201999 –210 6201899

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: