Πίνδος: Το απόκρημνο στολίδι της Ελλάδας περιμένει να το ανακαλύψετε

ΠΙΝΔΟΣΗ μεγαλύτερη οροσειρά της χώρας που κυριαρχεί σε σχεδόν όλη τη δυτική Ελλάδα, με μήκος πάνω από 200 χιλιόμετρα, σας επιφυλάσσει εικόνες που δεν θα ξεχάσετε ποτέ

Πόσες φορές, σε συζητήσεις μεταξύ φίλων, δεν αναφερόμαστε σε αλπικά τοπία, στην απίθανη φύση και τα δάση της βόρειας Ευρώπης και τόσους άλλους προορισμούς που για κάποιους είναι άπιαστοι και για κάποιους άλλους όνειρο ζωής που όμως απαιτεί μακρόπνοο σχεδιασμό και αρκετά χρήματα.

Χωρίς καμία διάθεση να μειώσουμε προορισμούς εκτός Ελλάδας, οφείλουμε να αναδείξουμε και τα δικά μας «διαμάντια» και από αυτά έχουμε πολλά.

Το φαράγγι του Βίκου σας περιμένει να το περπατήσετε
Το φαράγγι του Βίκου σας περιμένει να το περπατήσετε

Ωστόσο, η Πίνδος δεν μπορεί να είναι παρά το πετράδι του ελληνικού «ορεινού» στέμματος της χώρας.

Η οροσειρά με την τεράστια έκταση 230Χ70 χιλιομέτρων, είναι ένα αμόλυντο φυσικό περιβάλλον, που περιλαμβάνει μικρότερες οροσειρές και βουνά, χαράδρες και ποτάμια που διαδέχονται το ένα το άλλο και υπέροχα χωριά.

Το Πάπιγκο στα καλύτερά του
Το Πάπιγκο στα καλύτερά του

Ο Σμόλικας, τα Τζουμέρκα, ο Γράμμος, τα Αγραφα και η Τύμφη είναι μερικά από τα βουνά που μπορούν να προσφέρουν ξεχωριστές εμπειρίες και εδώ και λίγο καιρό έχουν έρθει πιο κοντά, λόγω της Ιόνιας Οδού και περιμένουν να τα ανακαλύψουμε σε αποδράσεις που μπορούν, για πρώτη φορά, να είναι ακόμα και μονοήμερες.

Ο Βοϊδομάτης προσφέρεται τόσο για περάτημα, όσο και για δραστηριότητες
Ο Βοϊδομάτης προσφέρεται τόσο για περάτημα, όσο και για δραστηριότητες

Και αυτό, γιατί η Πίνδος ορθώνεται παράλληλα με την Ιόνια Οδόκαι με τις πολλές στρατηγικά τοποθετημένες εξόδους από τον ολοκαίνουργιο αυτοκινητόδρομο, μπορούμε να φτάσουμε σε απίθανα χωριουδάκια, μαγευτικές κορυφές και μεγαλύτερα ή μικρότερα ποτάμια, σε χρόνο μηδέν.

Στο δρόμο, τα χρώματα αλλάζουν ασταμάτητα
Στο δρόμο, τα χρώματα αλλάζουν ασταμάτητα

Οι ταξιδιώτες που θα εξερευνήσουν την οροσειρά της Πίνδου, θα περάσουν από κάποιο από τα 11 καταφύγια άγριας ζωής,  για τα 4.000 είδη άγριων ζώων, που ζουν εκεί.

Και τα μονοπάτια οδηγούν σε ονειρικούς προορισμούς
Και τα μονοπάτια οδηγούν σε ονειρικούς προορισμούς

Η κυρίως Πίνδος, δηλαδή η περιοχή στα ορεινά των νομών Τρικάλων, Γρεβενών και Ιωαννίνων, χωρίζεται στη βόρεια και τη νότια. Η βόρεια καλύπτει κυρίως τον νομό Γρεβενών αλλά και ένα μέρος του νομού Ιωαννίνων. Εκεί βρίσκονται οι ποταμοί Αραχθος και Αώος και οι διάσημες κορφές, του Σμόλικα, της Τύμφης και της Βασιλίτσας. Η νότια Πίνδος αφορά κυρίως την οροσειρά στον νομό Τρικάλων και ένα μέρος του νομού Ιωαννίνων. Οι γνωστές κορυφές της είναι η Τριγγία και το Αυγό και από εκεί ξεκινούν ο Αχελώος και ο Πηνειός.

Η Πίνδος περιλαμβάνει τους εθνικούς δρυμούς, Βάλια Κάλντα και Βίκου-Αώου, με το διάσημο φαράγγι του.

 

Βάλια Κάλντα

Ο Εθνικός Δρυμός της Πίνδου είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα άγρια, γεωλογικά, περιοχή της οροσειράς της Πίνδου στα όρια μεταξύ Γρεβενών και Ιωαννίνων, πάνω από το Μετσόβο, και ο ταξιδιώτης που θα φτάσει μέχρι εκεί, θα βιώσει μία υπέροχη εμπειρία για όλες τις αισθήσεις του.

Η Λίμνη Πηγών Αώου είναι το δημιούργημα του ανθρώπου-δώρο στη φύση και αποτελεί το απόλυτο αξιοθέατο στο δρόμο προς τη Βωβούσα
Η Λίμνη Πηγών Αώου είναι το δημιούργημα του ανθρώπου-δώρο στη φύση και αποτελεί το απόλυτο αξιοθέατο στο δρόμο προς τη Βωβούσα

To γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό επισκέπτονται την κοιλάδα για να ζήσουν από κοντά και να εξερευνήσουν για μία ή περισσότερες ημέρες, την απόλυτη φύση, δεν είναι τυχαίο. Στις όχθες του Αρκουδορέματος, θα ανακαλύψετε και γιατί η καφέ αρκούδα έχει επιλέξει την περιοχή για σπίτι της.

 

Βίκος-Αώος

Τα Ιωάννινα, αποτελούν ιδανική διαμονή για την εξερεύνηση του βόρειου μέρους της οροσειράς. Με γρήγορη πρόσβαση στο χωριό Βίκος, απ’όπου ξεκινά το φαράγγι, αλλά και στο Πάπιγκοαπ’όπου μπορείτε να ξεκινήσετε για το μακρύ περπάτημα προς τη Δρακόλιμνη.

Ανεβαίνοντας για το Πάπιγκο, η θέα είναι ασύγκριτη
Ανεβαίνοντας για το Πάπιγκο, η θέα είναι ασύγκριτη

Η χαράδρα του Βίκουέχει μήκος 12 χιλιόμετρα και έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες ως το βαθύτερο φαράγγι σε σχέση με το πλάτος του παγκοσμίως, με βάθος άνω των 1.000 μέτρων. Ο Βοϊδομάτης, που διατρέχει το φαράγγι, προσφέρει εκτός από απίθανες εικόνες και ευκαιρία για πολλά υδάτινα σπορ.

Και οι παρέες που συναντάς στο δρόμο ...διαφορετικές
Και οι παρέες που συναντάς στο δρόμο …διαφορετικές

Για τους περιπατητές, το Φαράγγι του Βίκου αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές καθώς στη διάρκεια των περίπου 6 ωρών που απαιτούνται για τη διάσχισή του αντικρύζουν μοναδικές εικόνες.

Ξεχωριστή εμπειρία το φαράγγι του Βίκου
Ξεχωριστή εμπειρία το φαράγγι του Βίκου

Στην καρδιά του Εθνικού δρυμού η Βωβούσα, το Περιβόλι, η Κρανιά, η Μηλιά, το Φλαμπουράρι και το Γρεβενήτι είναι τα χωριά που το χειμώνα θα σας προσφέρουν  ξεχωριστές εμπειρίες περπατώντας στα καλντερίμια τους και ρωτώντας τους ντόπιους για τον επόμενο προορισμό που οι ίδιοι σας προτείνουν.

Η θέα από πιο ψηλά
Η θέα από πιο ψηλά

Λίγο πιο νότια, τα Τζουμέρκα κρύβουν δεκάδες ακόμα προορισμούς. Ξεκινώντας από το διάσημο γεφύρι της Πλάκας που μετά την κατάρρευσή του ανοικοδομείται και ετοιμάζεται να γίνει και πάλι το φωτογραφικό αξιοθέατο της περιοχής, το Συρράκο και τους Καλαρρίτες και το ξεχωριστό χωριό Ματσούκι.

Χωριά ξεπηδάνε από το πουθενά (Καλαρρίτες)
Χωριά ξεπηδάνε από το πουθενά (Καλαρρίτες)

 

Αν αναζητάτε εικόνες ξεχωριστές και χρώματα, στην Πίνδο θα ανακαλύψετε μία ολόκληρη παλέτα. Από ανοιχτό πράσινο μέχρι σκούρο στα δένδρα, κίτρινο και καφέ μέχρι κατακόκκινο από τα φύλλα του φθινοπώρου, θαλασσί από τα ποτάμια και σκούρο μπλε στις λίμνες και φυσικά, το απόλυτο λευκό χιονισμένες κορυφές των βουνών.

Σπίτια ξεχασμένα στο χθες
Σπίτια ξεχασμένα στο χθες

Η Πίνδος σας περιμένει να την ανακαλύψετε και με την ευκολία και την ασφάλεια της Ιόνιας Οδού, είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ!

Στην Ιόνια Οδό χαίρεσαι να οδηγείς
Στην Ιόνια Οδό χαίρεσαι να οδηγείς

 

|

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: