Επιστροφή στα Κύθηρα για τις πολύτιμες αρχαιότητες

Οι παραθεριστές της ιστορίας και ο Λέων των Κυθήρων επιστρέφουν σπίτι τους . Η συναρπαστική ιστορία τους σε μια ταινία και ένα animation.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς & Νήσων παρουσιάζει την ταινία ντοκιμαντέρ «Παραθεριστές της Ιστορίας», καθώς και τo μικρού μήκους animation«Είμαι ο Λέων των Κυθήρων» του Γιώργου Διδυμιώτη. Και οι δυο ταινίες αφορούν την επιστροφή των κυθηραϊκών αρχαιοτήτων της Παλαιόπολης στο «σπίτι τους», το αρχαιολογικό μουσείο των Κυθήρων. Είχαν μεταφερθεί στον Πειραιά μετά τον σεισμό του 2006.

 

Η ιστορία του μουσείου των Κυθήρων

Η προσπάθεια για ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στα Κύθηρα ξεκινά όταν ο γυμνασιάρχης Σπύρος Στάθης, τη δεκαετία του 1930, και κατόπιν ο φιλόλογος καθηγητής και άμισθος αρχειοφύλακας Θεμιστοκλής Πετρόχειλος, τη δεκαετία του 1940, συγκεντρώνουν αρχαιότητες από παραδόσεις ιδιωτών. Η πρώτη συλλογή στεγάζεται σε αίθουσα του Αρχειοφυλακείου, στο Κάστρο της Χώρας. Αργότερα, το 1959, ο Παναγιώτης Στάθης παραχωρεί μία μικρή αίθουσα στον κεντρικό δρόμο της Χώρας, όπου συγκεντρώνονται αρχαιότητες και κειμήλια διαφόρων εποχών.

Η συστηματική ανασκαφική έρευνα στην Παλαιόπολη τη δεκαετία του 1960 φέρνει στο φως πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων. Την ανάγκη φύλαξης και έκθεσής τους ήρθε να θεραπεύσει η δωρεά, τη δεκαετία του 1970, από τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο του κτηρίου στην είσοδο της Χώρας, όπου τη δεκαετία του 1920 είχε στεγαστεί η Οικοκυρική Σχολή. Το Αρχαιολογικό Μουσείο αρχίζει να λειτουργεί το φθινόπωρο του 1981 και παραμένει επισκέψιμο για 25 χρόνια, μέχρι τον Ιανουάριο του 2006, όταν ένας ισχυρός σεισμός προκαλεί σοβαρές ζημιές στο κτήριο.

Ανασκαφές στην Παλαιόπολη
Ανασκαφές στην Παλαιόπολη

Τον Οκτώβριο του 2013 το κτήριο εκκενώνεται και αρχίζουν παράλληλα οι εργασίες επισκευής και επανέκθεσης. Το έργο της «Επισκευής, διαρρύθμισης και επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» του ΕΣΠΑ 2007-2013 στις 8 Αυγούστου 2013 και ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Την μελέτη και επίβλεψη της επισκευής του κτηρίου ανέλαβε η Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων και το έργο της επανέκθεσης εκτέλεσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων του ΥΠ.ΠΟ.Α. Στις 8 Μαΐου 2016 το Μουσείο άνοιξε ξανά τις πόρτες του στο κοινό.

 

Κυθηραϊκές αρχαιότητες και ταξίδι στο παρελθόν

Η ταινία «Παραθεριστές της Ιστορίας» διακρίθηκε με το 1ο Βραβείο ταινίας ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στο 12οΦεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (docfest) που πραγματοποιήθηκε στην Χαλκίδα μεταξύ 13-18 Νοεμβρίου 2018. Με αφορμή την επιστροφή των κυθηραϊκών αρχαιοτήτων από τον Πειραιά στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, η ταινία μας καλεί σε ένα άλλο ταξίδι, στοχαστικό, γεμάτο ωστόσο απορίες και μόνο σκιές απαντήσεων: γιατί σκαλίζουμε το παρελθόν, τι προσδοκούμε να βρούμε, τι μπορούμε να μάθουμε και –εν τέλει– ποιοι είμαστε μέσα στο μεταβαλλόμενο ιστορικό πλαίσιο.

 

Η ιστορία του Λέοντα των Κυθήρων

Πάνω από την είσοδο του Κάστρου της Χώρας Κυθήρων τοποθετήθηκε επί Ενετοκρατίας ο περίφημος αρχαϊκός λέων προερχόμενος από τον αρχαιολογικό χώρο της Παλιόπολης, όπου ήταν η Σκάνδεια, το επίνειο της αρχαίας πρωτεύουσας των Κυθήρων.

Αργότερα αυτός ο μαρμάρινος αρχαϊκός λέων κατά κάποιο τρόπο αναπλήρωνε τον Ενετικό λέοντα που κατέστρεψαν οι δημοκρατικοί Γάλλοι το 1797 και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι την κατοχή, οπότε οι Γερμανοί κατακτητές τον αφήρεσαν και τον μετέφεραν στη Γερμανία.

Το 1962 ο Κυθήριος Συνταγματολόγος Καθηγητής κ. Γιώργος Κασιμάτης, μαζί με τον Κυθήριο πολιτικό Γρηγόρη Κασιμάτη βρέθηκαν στο Φράιμπουργκ στη Γερμανία και εκεί εντόπισαν το λέοντα εγκαταλελειμμένο σε κάποια αποθήκη και ειδοποίησαν τις αρμόδιες αρχές.

Ο Λέων με συντονισμένες ενέργειες ξαναγύρισε στην Ελλάδα και παρέμεινε στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών για πολλά χρόνια. Το 1983 η Μελίνα Μερκούρη άκουσε από τον Καθηγητή την ιστορία του Λέοντα και αμέσως ενήργησε για τη επιστροφή του στα Κύθηρα, όπου τοποθετήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκεί παραμένει μέχρι σήμερα.

Η ταινία «Είμαι ο Λέων των Κυθήρων» τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού στον διεθνή διαγωνισμό «Museums in Short 2018». OΛέων αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία του, από την μέρα που λαξεύθηκε μέχρι την «απαγωγή» του από δυνάμεις των Ναζί, την «ομηρία του» στο Βερολίνο και, τέλος, την επιστροφή του αρχικά στην Αθήνα και μετά στην πατρίδα του.

epistrofi-sta-kuthira-gia-tis-polutimes-arxaiotites.w_l.jpg

 

Μια προβολή για τις δυο ταινίες

Η  Εφορεία  Αρχαιοτήτων  Πειραιώς  &  Νήσων  παρουσιάζει   την  ταινία  ντοκιμαντέρ «Παραθεριστές της Ιστορίας», καθώς και τo   μικρού μήκους anima*on «Είμαι ο Λέων των Κυθήρων» του Γιώργου Διδυμιώτη. Η  προβολή  των   ταινιών   θα   γίνει  στην   Ταινιοθήκη   της  Ελλάδος,   το   Σάββατο  9 Φεβρουαρίου 2019, στις 18:00.

Γενική είσοδος: 5 ευρώ.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: