Τί γνωρίζουμε για τις περιηγήτριες, τις πρώτες Ευρωπαίες που ταξίδεψαν στην Ανατολή; Πώς περιγράφουν τα όσα είδαν και συνάντησαν;

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με αφορμή την πλούσια περιηγητική συλλογή βιβλίων που διαθέτει, η οποία καλύπτει ποικίλες θεματικές και περιλαμβάνει σπάνιες εκδόσεις του 15ου και 16ου, διοργανώνει την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 και ώρα 19.00την εκδήλωση με τίτλο «Γυναίκες και ταξίδι στον 19ο αιώνα», στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος (2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς).
Παράλληλα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει το αριστούργημα των Τζέιμς Στούαρτ και Νίκολας Ρέβετ «Οι Αρχαιότητες των Αθηνών», έργο σταθμός στην ιστορία του περιηγητισμού. Η συστηματική προσέγγιση και ανάλυση των αρχαιοτήτων της Αθήνας που προσφέρει το έργο των Στούαρτ και Ρέβετ ενέπνευσε πολλούς περιηγητές του 19ου αιώνα να επισκεφτούν την Ελλάδα, χαρίζοντας μας έτσι πολύτιμες μαρτυρίες για μία περίοδο ελάχιστα γνωστή στο ευρύ κοινό.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της «Αθήνας 2018 – Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου».
Είσοδος ελεύθερη
Εισηγήτριες
Ειρήνη Αποστόλου,Aναπλ. Kαθηγήτρια του Γαλλικού Πολιτισμού, ΕΚΠΑ
«Γαλλίδες περιηγήτριες στην Ελλάδα του 19ου αι.: έμφυλες πολιτισμικές προσεγγίσεις και ταξιδιωτική γραφή»
Μίρκα Παλιούρα, Δρ. Ιστορικός της Tέχνης, Μουσείο Μπενάκη-Συλλογή Φινόπουλου
«Περιηγήτριες στην Ελλάδα (19ος): εμπειρία και ανάμνηση»
Αφροδίτη Κούρια, Δρ. Iστορικός της Tέχνης
«Όψεις της Ελλάδας στις ταξιδιωτικές αφηγήσεις Eυρωπαίων γυναικών»

Λιθογραφία της Αγγλίδας ποιήτριας και μυθιστοριογράφου Julia Sophia Pardoe (1806-1862). Mετά τη Lady Montague (1717-1718), είναι η πρώτη γυναίκα που εισχωρεί και περιγράφει τα ενδότερα του καθημερινού βίου, κυρίως των γυναικών, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σχέδιο: W.H. Bartlett

Σκηνή διασκέδασης στα Γλυκά Νερά της Ευρώπης (Καγίτ Χανέ), στην Κωνσταντινούπολη. Σχέδιο: W.H. Bartlett. ΑπότησελίδατίτλουτουβιβλίουτηςJulia Pardoe The Beauties of the Bosphorus by Miss Pardoe, from drawings by William H. Bartlett,Λονδίνο: Virtue, 1839.

ΆποψητουΕρεχθείου. ΑπότοβιβλίοτωνΣτούαρτκαιΡέβετThe Antiquities of Athens measured and delineated by James Stuart F.R.S. and F.S.A. and Nicholas Revett painters and architects, τομ. II, Λονδίνο: John Nichols, 1787.
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη είναι πολιτιστικό και πνευματικό ίδρυμα το οποίο ιδρύθηκε το 2007 και βρίσκεται στον Πειραιά με πρόεδρο του τον Παναγιώτη Λασκαρίδη.[1][2]Ανάμεσα στις δραστηριότητες του περιλαμβάνονται εκδόσεις μελετών,[3] εκπαιδευτικά προγράμματα,[4]λογοτεχνικοί διαγωνισμοί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση,[5] μνημόνια συνεργασίας και έρευνας με πανεπιστημιακά ιδρύματα,[6][7] συντήρηση κτισμάτων,[8] πανεπιστημιακές υποτροφίες,[9] και ψηφιοποίηση και οργάνωση ιστορικού υλικού.[10][11]
Πριν την ίδρυση του οργανισμού, προϋπήρχε η Bιβλιοθήκη Καίτη Λασκαρίδηη οποία ιδρύθηκε το 1993 στην περιοχή Νέο Φάληρο του Πειραιά από τον Κωνσταντίνο Λασκαρίδη, δίνοντας του το όνομα της συζύγου του προς μνήμη της.[12] Το 2007 με τη δημιουργία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η βιβλιοθήκη ως οργανισμός ενσωματώθηκε σε αυτό. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει συλλογές που συνολικά διαθέτουν πάνω από 250.000 τίτλους βιβλίων και μεγάλης αξίας συλλογές λογοτεχνικών και ιστορικών έργων, μαζί με χειρόγραφα και οπτικοακουστικό υλικό.[13]
Ιστορία Ιδρύματος
Κατά την πολυετή διαδρομή του, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη εξελίσσεται διαρκώς και σταδιακά καθιερώνεται ως εξέχουσα και ρυθμιστική παρουσία στην πνευματική ζωή του τόπου μας. Οι ποικίλες του δραστηριότητες στηρίζονται από διακεκριμένους εκπροσώπους του πολιτισμού και των επιστημών.
Σκοπός του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη είναι η προαγωγή σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο του ελληνικού πολιτισμού γενικά και ιδιαίτερα των ελληνικών Γραμμάτων και της Ιστορικής και Ναυτικής Έρευνας, καθώς και η λειτουργία Βιβλιοθήκης με την επωνυμία «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ».
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
1993
Ιδρύεται από τον Κωνσταντίνο Λασκαρίδη, στη μνήμη της συζύγου του Καίτης, η Βιβλιοθήκη «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ» και λειτουργεί στο Ν. Φάληρο. Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης ορίζεται η Μαριλένα Λασκαρίδου.
2000
Προκηρύσσεται για πρώτη φορά ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός στη μνήμη Καίτης Λασκαρίδου. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν οι μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Νομαρχιών Πειραιά, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.
2003
Πραγματοποιείται η πρώτη έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Πρόκειται για τη μονογραφία «Ανδρέας Μιαούλης 1769 – 1835. Από την υπόδουλη ως την ελεύθερη Ελλάδα». Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί 17 ακόμα εκδόσεις του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.
2006
Η έδρα της Βιβλιοθήκης «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ» μεταφέρεται σε νεοκλασικό κτήριο στον Πειραιά επί της οδού Πραξιτέλους 169 και Μπουμπουλίνας.
2007
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη ιδρύεται με Προεδρικό Διάταγμα και τις υπογραφές των Υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού, Ναυτιλίας και Οικονομικών. Ιδρυτές του ο Πάνος και η Μαριλένα Λασκαρίδου.
Παρουσιάζεται η νέα ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.laskaridou.gr.
Συγκροτείται η Επιστημονική Επιτροπή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Πρόεδρος εκλέγεται ο Ακαδημαϊκός και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Καίμπριτζ Αθανάσιος Φωκάς.
2008
Ξεκινά η ανακαίνιση και αποκατάσταση πετρόκτιστων Φάρων της Ελλάδας. Πρώτος είναι ο Φάρος του Ταινάρου, ακολουθούν ο Φάρος Μαλέα (2009) και ο Φάρος Ντάνα του Πόρου (2010).
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη πραγματοποιούνται για πρώτη φορά σε σχολεία της Περιφέρειας και συγκεκριμένα σε σχολεία των πυροπλήκτων περιοχών του Νομού Ηλείας. Από το 2008 έως το 2013 έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 7 εκπαιδευτικές επισκέψεις σε σχολεία πυρόπληκτων και δυσπρόσιτων περιοχών.
Δωρίζεται στο Ίδρυμα το Αρχείο Κωστούλας Μητροπούλου. Ειδική επιστημονική ομάδα αναλαμβάνει την επεξεργασία και ταξινόμηση του αρχειακού υλικού, που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2010.
2009
Λειτουργεί το νέο κτήριο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη επί των οδών 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου. Πρόκειται για το γνωστό Μέγαρο Στρίγκου, το οποίο στέγασε και το παράρτημα του Γαλλικού Ινστιτούτου στον Πειραιά.
Οργανώνεται το Ναυτικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης.
Έναρξη συνεργασίας με το City University of London. Μέχρι το 2015, το Ίδρυμα φιλοξενεί στους χώρους του το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του City University of London για το Ναυτιλιακό Δίκαιο.
Ξεκινάει η λειτουργία της Λέσχης Ανάγνωσης του Ιδρύματος, που θα συνεχιστεί για 8 συνεχόμενα έτη.
Το Ίδρυμα, σε συνεργασία με το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, παρουσιάζει την έκθεση «Κωνσταντίνος Βολανάκης: Ο Ποιητής της Θάλασσας», σε αίθουσα του Ναυτικού Μουσείου από τις 9 Δεκεμβρίου 2009 έως τις 17 Ιανουαρίου 2010.
2010
Παρουσίαση της Ναυτικής Συλλογής του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Αρχίζει η ψηφιοποίηση παλαιών και σπάνιων εκδόσεων και του αρχειακού υλικού που αφορά στους φάρους.
Υπογράφεται το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ των Βιβλιοθηκών του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, του Ιδρύματος Ευγενίδου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου και αποφασίζεται η δημιουργία του Τριγώνου Ναυτιλιακών Βιβλιοθηκών.
2011
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη αποκτά τη Βιβλιοθήκη του Baron Leo Delwaide, μια από τις σπουδαιότερες σε παγκόσμιο επίπεδο συλλογές βιβλιογραφίας και επιστημονικού τύπου του Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου.
Υλοποιείται το Πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά και τους Γιατρούς του Κόσμου.
2012
Συγκροτείται η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία περιλαμβάνει αρχεία και βιβλιοθήκες που δωρήθηκαν στο Ίδρυμα από σημαντικές προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Επιστημών. Η Ιστορική Βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται διαρκώς και μέχρι το 2017 αριθμεί περισσότερα από 400.000 τεκμήρια.
Προκηρύσσεται ο Α΄ Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός στη μνήμη της Καίτης Λασκαρίδου, για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Έκτοτε, ο διαγωνισμός διεξάγεται σε ετήσια βάση.
2013
Η Δανειστική Βιβλιοθήκη μεταφέρεται και λειτουργεί σε νέο κτήριο επί της οδού Κουντουριώτου 173.
Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός και το πρώτο στάδιο υλοποίησης της νέας αυτοτελούς ιστοσελίδας του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Travelogues – Με το βλέμμα των περιηγητών. Στον ιστότοπο αυτό (http://el.travelogues.gr) προβάλλεται σημαντικό εικονογραφικό υλικό, το οποίο περιέχεται σε περιηγητικές εκδόσεις από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα.
Προκηρύσσεται ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολιού – Υποτροφία Ισμήνης Κάρτερ, για ανώτατες μεταπτυχιακές σπουδές βιολιού στο εξωτερικό.
Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη γιορτάζει τα 20 χρόνια λειτουργίας της.
2014
Εγκαινιάζεται η μόνιμη έκθεση των έργων του ζωγράφου της διασποράς Δημήτρη Περδικίδη, με αφορμή την ευγενική δωρεά και δάνειο έργων του ζωγράφου από του Λεωνίδα και Ντενίζ Περδικίδη.
Παραδίδεται στο κοινό ο ιστότοπος του Ιδρύματος Travelogues – Με το βλέμμα των περιηγητών. Το υλικό του ιστοτόπου εμπλουτίζεται διαρκώς και μέχρι το 2017 περιλαμβάνει πάνω από 23.000 εικόνες.
Ξεκινάει το πρόγραμμα ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας «Επιστροφή στα Αντικύθηρα», με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Ανακαινίζεται το κτήριο του Ιδρύματος επί των οδών 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, με σκοπό να φιλοξενήσει την Ιστορική Βιβλιοθήκη και τη Ναυτική Συλλογή του Ιδρύματος. Την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014, το ανακαινισμένο κτήριο ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό για την εκδήλωση «Επιστροφή στα Αντικύθηρα».
Το Ίδρυμα αναλαμβάνει την πλήρη επισκευή, συντήρηση και απόδοση σε υπηρεσία του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης ΠΑΘ/ΛΣ 050 καθώς και την πλήρη επισκευή, συντήρηση και ενεργοποίηση του περιπολικού ΛΣ 133.
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και οι οικογένειες Πάνου και Θανάση Λασκαρίδη δωρίζουν το σκάφος «Κύκνος» στο Πολεμικό Ναυτικό. Το σκάφος χρησιμοποιείται κυρίως για την εκπαίδευση των Ναυτικών Δοκίμων.
2015
Εγκαινιάζεται η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Υπογράφεται Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
Υπογράφεται Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πολεμικό Ναυτικό.
Υπογράφεται σύμφωνο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο.
Προκηρύσσεται ο 1ος Πανελλήνιος Ποιητικός Διαγωνισμός «Γιώργος Ν. Κάρτερ». Έκτοτε ο διαγωνισμός διεξάγεται ετησίως.
Εκτίθεται η Συλλογή του Ναυάρχου Horatio Nelson, μέρος της Ναυτικής Συλλογής του Ιδρύματος, στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, στο Φρούριο Φιρκά στο λιμάνι των Χανίων.
Αρχίζει η λειτουργία του εργαστηρίου συντήρησης βιβλίου-χαρτιού της Ιστορικής Βιβλιοθήκης.
Φεύγει ξαφνικά από τη ζωή η «ψυχή» του Ιδρύματος Μαριλένα Λασκαρίδου.
2016
Παραδίδεται στο κοινό η ιστοσελίδα και εφαρμογή ToposText – Η αρχαία ελληνική γραμματεία στον γεωγραφικό της χώρο.
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συμμετέχει στο παγκόσμιο συνέδριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης για τα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη με έκθεση αρχέτυπων και παλαίτυπων αριστοτελικών εκδόσεων από την Ιστορική Βιβλιοθήκη.
Πραγματοποιείται περιοδική έκθεση με θέμα «Ο Νέλσον και η εποχή του» στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, με εκθέματα από τη Ναυτική Συλλογή του Ιδρύματος.
Εγκαινιάζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η περιοδική έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων – Οι νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις» στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος.
Οργανώνονται στο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου έκθεση βιβλίων της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος με θέμα «Ελληνική Γλώσσα: Οι Ρίζες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού» και σεμινάριο με θέμα «Ελληνική Γλώσσα: Οδηγός της Δυτικής Σκέψης» με εισηγητή τον καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη.
Πραγματοποιείται στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας έκθεση με θέμα «Οι ελληνικές εκδόσεις του Άλδου Μανούτιου και οι Έλληνες συνεργάτες του (π.1494-1515)» με τις αλδινές εκδόσεις της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος.
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σε συνεργασία με το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία διοργανώνουν κύκλο ομιλιών και θεματικές ξεναγήσεις στο κέντρο της Αθήνας.
Η Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα δωρίζει στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη το σύνολο του αρχείου της.
2017
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη μαζί με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη συνδιοργανώνουν το διεθνές συνέδριο«Ιδιωτικές, δημόσιες και εκκλησιαστικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα», στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Κοινοπραξίας Ερευνητικών Βιβλιοθηκών της Ευρώπης (CERL). Παράλληλα, παρουσιάζεται η έκθεση «Αρχέτυπα – Όψεις της Πρώιμης Ελληνικής Τυπογραφίας», από τις συλλογές της Ιστορικής Βιβλιοθήκης.
Ξεκινά η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών που μετονομάζεται σε «Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών Μαριλένας Λασκαρίδη». Καθηγήτρια εκλέγεται η Δρ. Μαρία Μπολέτση, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Leiden.
Έκθεση με νέα ευρήματα από την ενάλια έρευνα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων φιλοξενείται στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος.