Το επιβατηγό «Νεράιδα» είναι ένα από τα πλοία-σύμβολα της ελληνικής ακτοπλοΐας, που έπλεε στον Αργοσαρωνικό από το 1950 μέχρι το 1974. Σήμερα, ως μουσείο πλέον, στεγάζει δύο βασικούς αφηγηματικούς άξονες: την ιστορία του πλοίου, από τη ναυπήγησή του το 1939 έως και την ολοκλήρωση των εργασιών μετατροπής του σε πλωτό μουσείο το 2010 και την επιχειρηματική πορεία του ιδιοκτήτη του, Γιάννη Λάτση, που διατρέχει το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα. Η λειτουργία του μουσείου ξεκίνησε το 2013 με την ένταξη του πλοίου στο ελληνικό νηολόγιο και έως σήμερα έχει δεχθεί περισσότερους από 35.000 επισκέπτες.
Η είσοδος στο Μουσείο είναι δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες για το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα και το ωράριο λειτουργίας στοhttp://neraida.org/
Το «Πλωτό Μουσείο Νεράιδα», το μοναδικό στη χώρα μας πλωτό μουσείο που έχει τη δυνατότητα να κάνει πλόες, υποδέχεται ξανά μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.
Σκοπός του Μουσείου, μεταξύ άλλων, είναι η ανάδειξη της ιστορίας του πλοίου «ΝΕΡΑΪΔΑ» και της επιχειρηματικής ιστορίας του ιδιοκτήτη του Γιάννη Λάτση, η παρουσίαση της ναυτιλιακής και ναυτικής ιστορίας και παράδοσης της χώρας μας, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος κ.ά..
Το «Νεράιδα», που χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Μαρίνα Φλοίσβου
Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα ναυπηγήθηκε ως «Laurana» το 1939 στο τότε ιταλικό Fiume των κροατικών ακτών. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως επιβατηγό και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως διασωστικό σκάφος. Το 1949 αγοράστηκε από τον Γιάννη Λάτση και με το όνομα «Νεράιδα» δρομολογήθηκε στη γραμμή Πειραιά-Αίγινας-Μεθάνων-Πόρου-Ύδρας-Ερμιόνης-Σπετσών.
Μέχρι τον παροπλισμό του το 1974, εκτός από τη λειτουργία του ως πλοίο της γραμμής, φιλοξένησε εκδηλώσεις, ημερήσιες και νυχτερινές κρουαζιέρες και εμφανίστηκε σε πλήθος κινηματογραφικών ταινιών.
Το 2007, λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη του, η οικογένεια του Γιάννη Λάτση αποφάσισε τη μετατροπή του σε μουσειακό χώρο εντός του οποίου παρουσιάζονται δύο κεντρικές αφηγήσεις: η ιστορία του πλοίου, από τη ναυπήγησή του το 1939 έως και την ολοκλήρωση των εργασιών μετατροπής του σε πλωτό μουσείο το 2010 και η επιχειρηματική πορεία του ιδιοκτήτη του, Γιάννη Λάτση, που διατρέχει το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα.