Όσα δεν γνωρίζεται για τον «Εθνικό κήπο»

Αν θέλετε να ξεκουραστείτε έπειτα από μια ζεστή μέρα, δεν έχετε παρά να περπατήσετε στον Εθνικό Κήπο ή να πιείτε τον καφέ σας στον κήπο του Ζαππείου. Βρίσκεστε στη ρωμαϊκή επέκταση της πόλης που έγινε στην εποχή Αδριανού, όπως δηλώνει η επιγραφή της πύλης που δεσπόζει στην περιοχή. Πίσω από το Ολυμπιείο μπορείτε να μάθετε τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας μέσα από τα μνημεία του μεγαλύτερου νεκροταφείου – υπαίθριου μουσείου της πόλης.

Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε τον χάρτη σε κανονικό μέγεθος, σε μορφή pdf (110 KB).

kipos-athinas_middle.jpg

http://www.cityofathens.gr/sites/default/files/Kipos%20Athinas.pdf

 

Τι μπορείτε να δείτε και να κάνετε στον Εθνικό Κήπο;

Στην έκταση που καλύπτει, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εκατοντάδες είδη δέντρων, θάμνων και άλλων φυτών, πολλά είδη πουλιών, λίμνες, διάφορα κτίσματα (Παιδική Βιβλιοθήκη, Κτίριο Βοτανολογικής Συλλογής, παραδοσιακό καφενεδάκι), αρχαιολογικά κατάλοιπα (μωσαϊκό ρωμαϊκής έπαυλης, διάσπαρτα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη), ένα ηλιακό ρολόι, διακοσμητικά στοιχεία (πέργκολες, λίμνες), προτομές όπως του Αριστ. Βαλαωρίτη, Ι. Ευνάρδου, Ι. Καποδίστρια, Ζαν Μωρεάς (Jean Moreas), Δ. Σολωμού, Σπ. Σαμαρά. Τέλος, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο χώρο της ζωοπτηνολογικής συλλογής.

Χλωρίδα: Στη βλάστηση του Εθνικού Κήπου περιλαμβάνονται τόσο χαρακτηριστικά μεσογειακά είδη, όσο και πολλά ξενικά, κάποια από τα οποία υπάρχουν μόνο εδώ και πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Στο σύνολό τους σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1981 στον Κήπο, καταγράφηκαν περίπου 7.000 δένδρα, 40.000 θάμνοι και άλλα φυτά, που ανήκαν σε 519 είδη και ποικιλίες. Από αυτά, 102 ήταν αυτοφυή ελληνικά (Κουτσουπιές, Πικροδάφνες, Χαρουπιές κ.ά.), ενώ κάποια άλλα προέρχονται από όλες τις ηπείρους. Οι περίφημες Ουασινγκτόνιες, οι Καζουαρίνεςτης Αυστραλίας, οι κινέζικοι Αείλανθοι, οι Φυτολάκκες, οι Στερκούλιες δίνουν στο πάρκο μια εξωτική όψη.

Ο Εθνικός Κήπος χαρακτηρίζεται από μία θαυμάσια επιλογή φυτών, διαθέτει δε «φυτικά μνημεία» καθώς πολλά από τα δέντρα, που φυτεύθηκαν αρχικά διατηρούνται μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι παλιές Γιούκες αλλά και οι Ουασιγκτόνιες (φοινικοειδές με παλαμοειδή φύλλα που ονομάσθηκε έτσι προς τιμήν του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ουάσινγκτον), οι οποίες συγκροτούν την εντυπωσιακή δεντροστοιχία της εισόδου Β. Αμαλίας και έχουν ύψος 25μ. περίπου. Στα φυτά που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία του Κήπου καθώς υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, ανήκουν οι αιωνόβιες Αρίες, οι Καζουαρίνες, τα Οριζοντιόκλαδα και Ορθόκλαδα Κυπαρίσσια, οι Κανάριοι Φοίνικες και άλλα ακόμη.

Το ρωμαϊκό μωσαϊκό δάπεδο: Βρίσκεται προς την πλευρά της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας. Ανακαλύφθηκε σε βάθος ενός μέτρου από το αίθριο μιας ρωμαϊκής έπαυλης κατά την περίοδο δημιουργίας του Κήπου και χρησιμοποιήθηκε από τη βασιλική οικογένεια ως εξωτερικό αίθριο περιβαλλόμενο από αναρριχώμενα φυτά. Η συνολική του επιφάνεια είναι 400μ2 και μια μαρμάρινη σκάλα οδηγεί στο χώρο.

Το ηλιακό ρολόι:

Βρίσκεται μπροστά από τις Ουασινγκτόνιες (Washingtonia filifera)  στην κεντρική είσοδο από την Λεωφόρο Αμαλίας. Πρόκειται για έναν επικλινή μεταλλικό δείκτη στερεωμένο σε μαρμάρινη βάση στην οποία είναι χαραγμένες οι ώρες. Η σκιά του δείκτη, ανάλογα με τη θέση του ήλιου, δείχνει και τη σχετική ώρα.

Η Παιδική Βιβλιοθήκη:

Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1984 από το Υπουργείο Γεωργίας, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός δικτύου Παιδικών Βιβλιοθηκών σε αγροτικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, διαθέτει δύο αναγνωστήρια, μία αίθουσα παραμυθιού και μία αίθουσα μουσικής και προβολών. Όταν ξεκίνησε, στα ράφια της είχε μόνο 1.500 βιβλία, ενώ σήμερα ξεπερνούν τα 6.000. Το αρχικό σπιτάκι χτίστηκε το 1848 και στέγασε το γραφείο-ησυχαστήριο («l’ hermitage») του Γάλλου κηποτέχνη Μπαρώ (Louis Bareau).

Δέχεται στο χώρο της παιδιά, σχολικές ομάδες παιδιών όλων των βαθμίδων, παιδιά με ειδικές ανάγκες, φοιτητές, σπουδαστές, μελετητές. Συνεργάζεται με διαφόρους φορείς και ομάδες που μπορούν να προσφέρουν στο χώρο της βιβλιοθήκης και στο περιβάλλον (Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF, Ελλάδα Καθαρή, περιβαλλοντικές ομάδες σχολείων, συγγραφείς, εικονογράφους κ.λ.π). Συμμετέχει σε εκδηλώσεις για το βιβλίο και σε προγράμματα που προάγουν το χώρο της βιβλιοθήκης και του βιβλίου.

Ζωοπτηνολογική Συλλογή όπου φιλοξενούνται οικόσιτα ζώα και πτηνά όπως πάπιες, χήνες, κότες, φασιανός, κύκνος, παπαγαλάκια, περιστέρια, παγώνια και αίγαγροι. Στη μικρή οβάλ λιμνούλα δίπλα στην κεντρική λίμνη, μπορεί κανείς να δει τις χελώνες του νερού ενώ στην Λίμνη που βρίσκεται κοντά στην είσοδο της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας κολυμπούν Κυπρίνοι.

Η Παιδική Χαρά:

Ο χώρος της Παιδικής Χαράς λειτουργεί και φυλάσσεται καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι και τη δύση του ηλίου, με το κλείσιμο του Κήπου. Έχει έκταση περίπου 2 στρέμματα και στο μεγαλύτερο μέρος της είναι σκιασμένη από πεύκα.

Ο Βράχος της Αμαλίας:

Πρόκειται για μια γεωμορφολογική βραχώδη προεξοχή στο γενικό ανάγλυφο του Κήπου, πίσω από το χώρο της Παιδικής Χαράς, όπου η βασίλισσα Αμαλία τοποθέτησε ένα μεταλλικό κάθισμα ώστε να επιβλέπει τις κηποτεχνικές εργασίες που λάμβαναν χώρα. Από το σημείο αυτό, την εποχή εκείνη όπου τα δέντρα ήταν χαμηλά και οι πολυκατοικίες ανύπαρκτες, μπορούσε κανείς να έχει θέα μέχρι τη θάλασσα, την Αίγινα και τις καθαρές μέρες μέχρι και την Πελοπόννησο. Εικάζεται ότι  από το σημείο αυτό, περνούσαν τα παλιά τείχη της πόλης των Αθηνών.
Αγάλματα:

Σε ολόκληρη την έκταση του Κήπου υπάρχουν διάφορα αγάλματα προσωπικοτήτων φιλοτεχνημένα από αξιόλογους γλύπτες. Αγάλματα όπως αυτά του Καποδίστρια, του Σολωμού, του Βαλαωρίτη, του Ζαν Μωρεάς και του Ιωάννη Σαμαρά βρίσκονται διάσπαρτα σε εξέχοντα σημεία του Κήπου.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ- ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟ ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ταχ. Δ/νση: Αμαλίας 1, 105 57 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 7215019, 210 7255106
Φαξ: 210 7215013
Τηλ. Παιδ. Βιβλιοθήκης Εθνικού Κήπου: 210 3236503

 

Χένρι Μίλερ, 1939:

«Το πάρκο παραμένει στη μνήμη μου όσο κανένα άλλο πάρκο που έχω επισκεφτεί στη ζωή μου. Η πεμπτουσία ενός πάρκου είναι όπως όταν κάποιος κοιτά ένα πίνακα ή ονειρεύεται, να βρίσκεται σε έναν τόπο που όμως δεν μπορεί ποτέ να πάει»

 

Αν υπάρχει ένας κήπος συνδεδεμένος με τις αναμνήσεις των Αθηναίων, αυτός είναι σίγουρα ο Εθνικός κήπος, ο επί πολλές δεκαετίες αποκαλούμενος Βασιλικός. Και είναι γεγονός, ότι σε μια Αθήνα με πολύ λιγότερους κατοίκους, ήταν ένα σημείο αναφοράς για τη λίμνη με τα παπάκια, τις δροσερές αλέες και το καλοκαιρινό θέατρο που υπήρχε στα σπλάχνα του. Η ιστορία του κήπου ξεκινά πολύ παλιότερα από την εποχή της Αμαλίας της πρώτης βασίλισσας της Ελλάδας. Ο ίδιος τόπος ήταν κήπος ιδιωτικός, ανήκε στην αρχαιότητα (ένα κομμάτι του κτήματος των 285 στρεμμάτων) στον φιλόσοφο και βοτανολόγο Θεόφραστο, ενός από τους διαδόχους του Αριστοτέλη. Ο κήπος ήταν ένα δώρο από τον Δημήτριο τον Φαληρέα στο δάσκαλό του, μέσα στον οποίο υπήρχε ένα ιερό και μια βιβλιοθήκη.

Ludwig Lange, Η πηγή της Καλλιρρόης, όπου διαμορφώθηκε ο Κήπος, 1835

 

Ο τόπος ήταν χέρσος όταν ο Όθωνας και η Αμαλία έγιναν βασιλείς. Μάλιστα, ο Βαυαρός αρχιτέκτων Φρίντριχ Γκέρτνερ το 1936 είχε περιχαράξει μια ολόκληρη περιοχή γύρω από τα ανάκτορα μέχρι να ορίσουν πόση θα είναι η έκταση του ανακτόρου και πόση θα είναι η έκταση του κήπου. Η οριοθέτηση άλλαξε, καθώς τα αρχικά 500 στρέμματα του κήπου απέκλειαν το δρόμο Αθήνας-Αμαρουσίου-Κηφισιάς, έτσι το σχέδιο αυτό αναθεωρήθηκε το 1939 από τον Χοχ, διευθύνοντα μηχανικό της οικοδομής των ανακτόρων. Η βασίλισσα Αμαλία, παθιασμένη με τη δημιουργία του πρώτου επιστημονικού και βοτανικού κήπου στην Ελλάδα,περνούσε πολλές ώρες στους κήπους επιβλέποντας την κατασκευή του, αλλά και τη μεταφορά των φυτών, η ύπαρξη πάρκων και μεγάλων κήπων άλλωστε ήταν μια μακρά παράδοση στην πατρίδα της. Το 1842 φύτεψε η ίδια τις Ουασινγκτόνιες, τα περίφημα φοινικοειδή που υπάρχουν μέχρι σήμερα στην είσοδο της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας. Έτσι, το 1939 μεταφέρθηκαν 15.000 φυτά από ένα γαλλικό φυτώριο στο Μιλάνο. Τα φυτά, μεταφέρθηκαν με κάρα στη Γένοβα και από τη Γένοβα με ένα μεταγωγικό, που λεγόταν Φοίνιξ, στην Ελλάδα, ενώ προστέθηκαν σε αυτά και φυτά από το Σούνιο και την Εύβοια.

Ο Γάλλος κηποτέχνης Φρανσουά Λουί Μπαρώ ήταν αυτός που ασχολήθηκε με τις φυτευτικές εργασίες, ερχόμενος στην Ελλάδα από την Κωνσταντινούπολη, όπου εργαζόταν το 1840. Ο ίδιος ανέλαβε τη διεύθυνση του κήπου από το 1840-45 μαζί με τον γεωπόνο Φρειδερίκο Σμιθ. Ο Μπαρώ ολοκλήρωσε τα σχέδια του κήπου το 1852. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, βρέθηκαν αρχαιολογικάευρήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός ρωμαϊκού ψηφιδωτού και ενός αρχαίουυδραγωγείου που χρησιμοποιήθηκε για τον κήπο. Οι εισαγωγές φυτών συνεχίστηκαν, καθώς και οι παραγγελίες σε διάφορες ελληνικές επαρχίες. Στην ουσία η Αμαλία ίδρυσε και την πρώτη Υπηρεσία Πρασίνου στην Ελλάδα που ήταν το Αυλαρχείο της. Τα σχέδια του κήπου ολοκληρώθηκαν το 1852 και η κήπος έχει περισσότερα από 500 είδη. Άλλα φυτά στη διάρκεια της ζωής του κήπου έζησαν, άλλα μαράθηκαν, ξεράθηκαν ή αντικαταστάθηκαν μέσα στο χρόνο. Ανάμεσα στα πολύ παλιά πια δέντρα υπάρχουν πάντα καινούργια, σπάνια από κάθε γωνιά της γης. Από την κολοσσιαία πιρκούνια, μέχρι τον αείλανθο, την τζίκο και τη σεντρέλα.

Ο κήπος γνώρισε δυο μεγάλες καταστροφές, τον «καιρό της κολώνας» όπως έλεγαν, το 1852 και τον Απρίλιο του 1931 όταν χιόνισε τόσο πολύ στην Αθήνα,ώστε τα μισά δέντρα του κήπου κατέρρευσαν, ο κήπος έκλεισε ένα μήνα και μπορούσε κανείς να δει από τη Βασιλίσσης Σοφίας τη στέγη του Ζαππείου. Ο «καιρός της κολώνας» ήταν η φοβερή καταιγίδα, πραγματική θεομηνία, που ξέσπασε σε όλη την Αττική τον Οκτώβριο του 1852. Δέντρα ξεριζώθηκαν, σπίτια γκρεμίστηκαν, αλλά, το κυριότερο, η μία από τις τρεις κολώνες που έστεκαν χωριστά από τις υπόλοιπες στο ναό του Ολυμπίου Διός, στο κέντρο της πόλης, κατέπεσε και έδωσε το όνομά της σε αυτό το καταστροφικό φαινόμενο που σημάδεψε την εποχή.

ένε πως αν η Αμαλία είχε μείνει περισσότερο καιρό στην Ελλάδα ο κήπος θα ήταν διπλάσιος. Στην εποχή της ήταν ένα πάρκο κλειστού τύπου με όλες τις πόρτες του προς το ανάκτορο. Είχε και κάποια έξοδο προς το Ζάππειο. Αργότερα, από τη λεωφόρο Αμαλίας δίνανε άδεια και έμπαιναν ορισμένοι για να κάνουν περιπάτους. Ο ρυθμός του κήπου είναι «γραφικός», προσαρμοσμένος στις ελληνικές συνθήκες και συμπληρωμένος με στοιχεία του «κλασικού» ρυθμού. Ο κήπος μετονομάστηκε σε Εθνικό Κήπο το 1927, κατά την περίοδο της αβασίλευτης δημοκρατίας. Δεν πρόκειται για έναν κήπο, αλλά για έναν πολιτιστικό τόπο. Ο Χάρτης της Φλωρεντίας που αφορά την Προστασία των Ιστορικών Κήπων, επισημαίνει ότι οι Κήποι αποτελούν «ζωντανή κληρονομιά» και χρήζουν ειδικής προστασίας και διαχείρισης. Στις διαδρομές του και στα μονοπάτια του ακόμα και σήμερα ο επισκέπτης χάνεται μέσα στη βλάστηση και το πράσινο. Είναι η αληθινή όαση του κέντρου της πόλης.

Στον Κήπο ζουν 7.000 δένδρα, 40.000 θάμνοι και άλλα φυτά, που ανήκουν σε519 είδη και ποικιλίες. Από αυτά, τα 102 είναι ελληνικά με τις κουτσουπιές, τις πικροδάφνες και τις χαρουπιές να ξεχωρίζουν, ενώ άλλα προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου όπως οι Καζουαρίνες της Αυστραλίας ή οι κινέζικοι Αείλανθοι. Στα φυτά που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία του Κήπου, ανήκουν οι αιωνόβιες Αρίες, τα Οριζοντιόκλαδα και Ορθόκλαδα Κυπαρίσσια και οι Κανάριοι Φοίνικες. Στον κήπο υπάρχουν συνολικά έξι λίμνες στα νερά των οποίων παιχνιδίζουν πάπιες.

the-national-garden-of-athens-4.jpg

Ένα από τα εκπληκτικά ευρήματα του Κήπου κατά τις ανασκαφές που έγιναν τον 19ο αιώνα, είναι το ρωμαϊκό μωσαϊκό δάπεδο που ανακαλύφθηκε σε βάθος ενός μέτρου από το αίθριο μιας ρωμαϊκής έπαυλης και θα το συναντήσετε κοντά στην είσοδο της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας. Από τα ωραιότερα σημεία του, το φυτώριο και η παιδική βιβλιοθήκη, καθώς και το καφέ που υπήρχε μέχρι πρόσφατα. Το φυτώριο είναι ένας χώρος όπου αναπτύσσονται τα φυτά που θα μεταφυτευθούν στον Κήπο και θεωρείται το πρώτο θερμοκήπιο που λειτούργησε στη χώρα. Το 1984 ιδρύθηκε η βιβλιοθήκη που έχει δύο αναγνωστήρια, μία αίθουσα παραμυθιού και μία αίθουσα μουσικής και προβολών. Όταν ξεκίνησε, στα ράφια της είχε μόνο 1500 βιβλία, ενώ σήμερα ξεπερνούν τα 6000. Το αρχικό σπιτάκι χτίστηκε το 1848 και στέγασε το γραφείο-ησυχαστήριο («l’ hermitage») του Γάλλου κηποτέχνη Μπαρώ.

 Εθνικός Κήπος

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: