Το δημοπρατήριο στην Πλατεία Αβησσυνίας.

Βόλτα στην πλατεία Αβησσυνίας: Πώς πήρε το όνομά της, τα «Γιουσουρούμ», οι παλαιοπώλες και το «Καφέ Αβησσυνίας»
Σε απόσταση αναπνοής από την Αρχαία Αγορά, τη Ρωμαϊκή Αγορά αλλά και την πλατεία Μοναστηρακίου, όπου τα χρόνια της τουρκοκρατίας ήταν η έδρα του εμπορικού κέντρου της πόλης (Σταροπάζαρο, Πάνω και Κάτω Παζάρι), βρίσκεται η πλατεία Αβησσυνίας και εκεί χτυπάει από τις αρχές του 19ου αιώνα, η καρδιά μίας ακόμη αγοράς, γνωστής και ως «Γιουσουρούμ».

πλατεία Αβησσυνίας
Η πλατεία Αβησσυνίας


Η γραφική, ιστορική και ξακουστή αυτή πλατεία βρίσκεται μεταξύ των οδών Ερμού, Ηφαίστου και Αγίου Φιλίππου και υπάρχουν διάφορες εκδοχές ως προς το πώς αποκτήθηκε το όνομά της. Μία υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται στους Αιθίοπες που ζούσαν παλαιότερα εκεί, οι οποίοι δούλευαν για λογαριασμό των Τούρκων (διεκπεραίωναν το παιδομάζωμα, φύλαγαν τα άλογα κ.ά.) κα,ι αν και σήμερα η Αβησσυνία ονομάζεται Αιθιοπία, η πλατεία έχει διατηρήσει εκείνο το όνομα. Άλλη εκδοχή αναφέρεται στην επίσκεψη που έκανε ο αντιβασιλέας της Αιθιοπίας (τότε Αβησσυνίας), Χαϊλέ Σελασιέ, κατά το πρώτο επίσημο ταξίδι του στην Ελλάδα το 1924, στους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου ανάμεσα σ’ αυτούς συμπεριλαμβανόταν και η γύρω περιοχή της πλατείας. Θέλοντας να προσφέρει βοήθεια στους πρόσφυγες, εκτός από ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, δώρισε στον ελληνικό λαό 300 βόδια από τη χώρα του, των οποίων τη μεταφορά ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση. Εξαιτίας όμως μίας σειράς λαθών και μεγάλης διάρκειας του ταξιδιού, όταν τα ταλαιπωρημένα βόδια έφτασαν στο λιμάνι και τα εξέτασαν οι κτηνίατροι έκριναν ότι αυτά δεν θα μπορούσαν να συνηθίσουν και να επιβιώσουν στις νέες κλιματολογικές συνθήκες ώστε ν’ αναπαραχθούν και έτσι τα έστειλαν στα σφαγεία και το κρέας τους μοιράστηκε. Παρ’ όλα αυτά, η πολιτεία εκτιμώντας την κίνηση του Σελασιέ, έδωσε στην πλατεία το τότε όνομα της χώρας του.

Η Πλατεία Αβησσυνίας
Η Πλατεία Αβησσυνίας από ψηλά


Η ευρύτερη αυτή γειτονιά μέχρι το 1875 λεγόταν Μαγγαναριά, λόγω της εκκλησούλας του Αγίου Νικολάου Μαγγαναρίας, προστάτη των εργαζομένων στα μετάξια και στα εργαστήρια των μεταξουργών ή καζάζηδων που ήταν μαζεμένα στην περιοχή. Το εκκλησάκι κατεδαφίστηκε το 1848.

Όσο δε για την επωνυμία «Γιουσουρούμ» αυτή προέρχεται από το όνομα ενός εβραίου εμπόρου, του Νώε Γιουσουρούμ, ο οποίος ήλθε το 1863 από τη Σμύρνη και άνοιξε το πρώτο μαγαζί του στην περιοχή (Ερμού και Καραϊσκάκη 1). Οι Γιουσουρούμ ήταν Εβραίοι της Ισπανίας που απελάθηκαν από την Ισαβέλλα και περιηγήθηκαν σε διάφορες πόλεις, μέχρι ν’ εγκατασταθούν στην Αθήνα.

Pin by Zoeey Anastasiadou on Ετυμολογία & Σημασιολογία- Greek words | Greek  language, Home decor decals, Language


Η ιδέα για το παζάρι ξεκίνησε, όπως ακούσαμε από εμπόρους της περιοχής, όταν μία Κυριακή, γυρίζοντας ο Γιουσουρούμ μούσκεμα από μία μπόρα που τον έπιασε στον δρόμο, μόλις βγήκε ο ήλιος έβαλε τα ρούχα του να στεγνώσουν, μπροστά στο σπίτι του, στην πλατεία. Οι άνθρωποι που περνούσαν ρωτούσαν αν τα ρούχα ήταν για πούλημα. Καθώς διέθετε εμπορικό δαιμόνιο, με το που διαπίστωσε ότι υπήρχε ενδιαφέρον, άρχισε να μαζεύει διάφορα ρούχα που κάθε Κυριακή τα πουλούσε, ο κόσμος πήγαινε στου… Γιουσουρούμ για να ψωνίσει και έτσι το όνομά του ταυτίστηκε με το Παζάρι. Ο Νώε Γιουσουρούμ ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους Αθηναίους και μέλος της ίδιας οικογένειας, ο Ηλίας Γιουσουρούμ, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Σωματείου Παλαιοπωλών από το 1912.

Εσωτερικό γανωματάδικου, στην οδό Ηφαίστου
Εσωτερικό γανωματάδικου, στην οδό Ηφαίστου, 1950 (Φωτό από το αρχείο του κου Κατσαρού)


Με την πάροδο των χρόνων στο παζάρι δεν πήγαινε κάποιος μόνο για να βρει μεταχειρισμένα ρούχα ή παπούτσια. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή πρόσφυγες έψαχναν εκεί για δουλειά. Πολλοί έγιναν πλανόδιοι παλιατζήδες και γυρνούσαν στις γειτονιές συγκεντρώνοντας παλαιά αντικείμενα, μικρο-έπιπλα αλλά και ρούχα, που μεταπωλούσαν στους καταστηματάρχες της περιοχής. Τη φωνή του παλιατζή μάς θυμίζει το τραγούδι του Λάκη Τζιορντανέλι «Αγοράζω παλιά!../Το σεντούκι ανοίχτε/τρέξτε νοικοκυρές/δεν περνώ δυο φορές!»

ο Γεώργιος Κατσαρός, ένας από τους πρώτους παλαιοπώλεις της πλατείας Αβησσυνίας
Δεξιά, ο Γεώργιος Κατσαρός, ένας από τους πρώτους παλαιοπώλεις της πλατείας Αβησσυνίας, 1958 (Φωτό από το αρχείο του κου Κατσαρού)

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, άλλαζε και ο αστικός τρόπος ζωής. Κατοικίες γκρεμίζονται και οι Αθηναίοι αρχίζουν να μένουν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών. Πολλά παλιά έπιπλα, χρηστικά αντικείμενα, πίνακες ζωγραφικής, διακοσμητικά είδη, είδη κιγκαλερίας θεωρούνται περιττά ή εκτός μόδας και καταλήγουν στην πλατεία Αβησσυνίας, στα «παλιατζίδικα» για «ξεπούλημα στον δρόμο απλωμένα», όπως τραγουδάει ο Αντώνης Καλογιάννης.

πλατεία Αβησσυνίας, Κυριακάτικο Παζάρι, 1958
Κυριακάτικο Παζάρι, 1958 (φωτό από το αρχείο του κου Κατσαρού)


Όμως τα σπίτια δεν αδειάζουν μόνο λόγω μετακόμισης αλλά κι όταν ένοικοί τους φεύγουν απ’ τη ζωή και οι κληρονόμοι θέλουν να ξεφορτωθούν τα παλιά, τα οποία «δεν τους λένε απολύτως τίποτα» και τους πιάνουν χώρο. Αδειάζουν κι όταν οι έρωτες πεθαίνουν και αυτός που μείνει πίσω, στο σπίτι το σκοτεινό, το γεμάτο ενθύμια πολλά και σκληρές αναμνήσεις, φωνάζει, όπως τραγουδάει ο Στράτος Διονυσίου, τον παλιατζή για να τα μαζέψει και να γεμίσει το τσουβάλι του μ’ όλα αυτά, μια κι εκείνος δεν έχει τη δύναμη να βλέπει τα παλιά…

Πλατεία Αβησσυνίας το 1958.
Πλατεία Αβησσυνίας το 1958. (Φωτό από το αρχείο του κου Κατσαρού)


Κι όμως, αυτά που για κάποιους ήταν ανεπιθύμητα και ανήκαν στο παρελθόν, για κάποιους άλλους γίνονται άκρως επιθυμητά και εντάσσονται στο παρόν, παίρνοντας αξία και αρχίζοντας μία νέα ζωή σε σπίτια ή σε συλλογές. «Λαβομάνα στιλ και ανθοστήλες, κράνη, πιάτα, ξιφολόγχες και αρβύλες…», όλα αυτά τα ανομοιόμορφα ως προς το είδος και αξία αντικείμενα προς πώληση, φέρουν πάνω τους την πατίνα του χρόνου και αν είχαν στόμα θα είχαν πολλά να πουν για την ιστορία τους, για το πού και για ποιους κατασκευάστηκαν, για το πού και με ποιους έζησαν, γιατί και πώς βρέθηκαν εκεί…

Κυριακάτικο Παζάρι στην Πλατεία Αβησσυνίας, 1960
Κυριακάτικο Παζάρι στην Πλατεία Αβησσυνίας, 1960 (φωτό από το αρχείο του κου Κατσαρού)


Πολλές απ’ αυτές τις ιστορίες ακούνε συχνά οι παλαιοπώλες από τους ανθρώπους που τους φωνάζουν στα σπίτια τους για να εκτιμήσουν ό,τι έχουν προς πώληση και αυτοί με τη σειρά τους τις μεταφέρουν στους υποψήφιους αγοραστές και όλη αυτή η «ανακύκλωση πληροφοριών» ενεργοποιεί τη φαντασία και δίνει μία ιδιαίτερη αύρα στο αντικείμενο.

Ακόμη και σήμερα, κάθε Κυριακή πρωί το παζάρι ζωντανεύει από ένα ετερόκλητο κοινό από συλλέκτες, μεταπωλητές, λάτρεις των παλαιών, ρομαντικοί, περίεργοι, τουρίστες που περιφέρεται ανάμεσα στους πάγκους, είτε ψάχνοντας μία αντίκα, μία προσφορά, μία ευκαιρία της στιγμής, έναν θησαυρό, είτε χαζεύοντας, κάνοντας ένα ταξίδι στο παρελθόν που ξυπνά αναμνήσεις και ζώντας μία εμπειρία που μόνο ένα τέτοιο «πολύχρωμο» παζάρι μπορεί να προσφέρει. Όπως λέει ένας παλαιοπώλης, «εδώ είναι ένας ιστορικός τόπος, όπου οι νέοι μπορούν να μάθουν και οι μεγάλοι να θυμηθούν πώς ήταν η παλιά Αθήνα».

Η επίσκεψη στην πλατεία Αβησσυνίας μπορεί να γίνει πάθος και μία συνήθεια για τους ανθρώπους που δεν ψάχνουν, αλλά μόνο βρίσκουν, όπως έλεγε ο Πικάσο. Όπως ακούμε από καταστηματάρχες της περιοχής, «υπάρχουν άνθρωποι που κάθε Κυριακή έρχονται εδώ, άσχετα αν θ’ αγοράσουν κάτι ή όχι». Αλλά και για τους συλλέκτες, οποιουδήποτε είδους, το παλαιό ασκεί μία γοητεία, μπορεί να γίνει αντικείμενο πόθου ή ακόμη και έρωτα και η απόκτησή του εμμονή και συνεχής αναζήτηση.

Η αγάπη για το Παζάρι δεν εκδηλώνεται μόνο από τους επισκέπτες αλλά και από αυτούς που διατηρούν εκεί πολλά χρόνια τις επιχειρήσεις τους. Τους ακούμε στο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Στέκια της Αθήνας» να μιλάνε με πάθος για τη δουλειά τους, μέσα από την οποία δίνουν μία δεύτερη ζωή σ’ αντικείμενα που αγαπήθηκαν, λατρεύτηκαν, ξεχάστηκαν και αυτό είναι ιδιαιτέρως γοητευτικό, αλλά και «εθιστικό», με την καλή έννοια της λέξης, όπως λέει ο κος Κιούσης. Αισθάνονται «υπηρέτες της τέχνης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο παλαιοπώλης Παύλος Τζανής, που βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην ανακύκλωση πολιτισμών αλλά και στη διάσωση αντικειμένων που κατασκευάστηκαν σε μία εποχή του παρελθόντος με τεχνική και τεχνοτροπίες που σήμερα δεν υπάρχουν πια.

Σωματείο Παλαιοπωλών, Αθηνών και Περιχώρων, Οι Αγιοι Απόστολοι
Η ταυτότητα και το καταστατικό του Σωματείου Παλαιοπωλών, Αθηνών και Περιχώρων, Οι Αγιοι Απόστολοι

Πλατεία Αβησσυνίας, 2012
Η δουλειά αυτή απαιτεί πείρα, διαίσθηση και γνώσεις, ώστε να γίνει σωστή εκτίμηση, αγορά, συντήρηση, όπου χρειάζεται και προώθηση ενός αντικειμένου. Σε αντάλλαγμα τούς προσφέρει ένα ταξίδι γεμάτο συγκινήσεις, εμπειρίες, κουλτούρα, καλλιέργεια, μακριά από την «ψύχρα» που χαρακτηρίζει τη σημερινή εποχή, η οποία κυλά με τους ανθρώπους μπροστά από μία οθόνη και πάνω από ένα πληκτρολόγιο.

Καφέ Αβησσυνία
Το Καφέ Αβησσυνία, στην καρδιά της πλατείας. (Φωτογραφία από το αρχείο του Καφέ Αβησσυνία)

Επιμέλεια Έλενα Ντάακουλα

https://www.athensvoice.gr/contributors/elena-ntakoyla

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Γιοχάλας Θανάσης, Καφετζάκη Τόνια. ΑΘΗΝΑ. Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογετεχνία. Εκδόσεις ΕΣΤΙΑ, Αθήνα, 2012.
Μιχελή Λίζα. Η ΑΘΗΝΑ ΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ. Περιήγηση στα πλατώματα τους μαχαλάδες και τις γειτονιές της Παλιάς Αθήνας, Εκδόσεις ΔΡΩΜΕΝΑ, Αθήνα
Μιχελή Λίζα. ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ. Απ’το Σταροπάζαρο στο Γιουσουρούμ. Εκδόση Εταιρείας Ελληνικού Λογοτεχνικού & Ιστορικού Αρχείου, Αθήνα, 1984.
Σκουμπουρδή Αρτεμις. ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ – ΠΛΑΚΑ. Οι γειτονιές των θεών. Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, Αθήνα, 2016.

Giousouroúm
Στίχοι: Νικόλας Άσιμος
Μουσική: Νικόλας Άσιμος
Πρώτη εκτέλεση: Νικόλας Άσιμος
«Το φανάρι του Διογένη» – 1987

Ήταν οι πόρτες μου δίχως μπαχτσέδες
και μεντεσέδες κρατάνε τη γη
γίναν οι φτέρνες μου σαν τροχαλίες
και στον κουβά τους αράζεις εσύ
αλλάζεις συχνά κάθε τόσο στολή
αλλάζεις οσμή, αλλάζεις σασί
και η ελπίδα μας έχει θαφτεί
σαν τον Ντορή μέσ’ στο παχνί.

Πάγωσε η ψείρα μου και παραπαίουσα
μ’ ένα τικ τακ μου ματώνει τ’ αυτιά
όλα με πρόγραμμα όλα με σχέδιο
πρωτοκολλήσανε τον έρωτα
και θες να πετύχω με μια μπαταριά
χίλια φλουριά, χίλια φλουριά
για να σου χαρίσω μαντάτα καλά
να ‘χεις αγάπη μου λεφτά.

Ποντικοφάρμακο για τους μεγάλους
και μουρουνόλαδο για τα παιδιά
κι έπλεξες σώβρακα για τους φαντάρους
και θυσιάστηκες πατριωτικά
σου στέλνω μύνημα μ’ ένα ταμ ταμ
να μαγειρεύεις με βιτάμ
κι ήσουνα γόησα κι έκανες μπαμ
κι εγώ σε ψάχνω στο χαμάμ.

Άδειο το βλέμμα σου, κούφιες οι ώρες μας
στα ενυδρεία σε χώσαν ζωή
συνηθισμένοι ο καθένας στο ρόλο του
κι η φαντασία μας έχει χαθεί
την ξεπουλήσαμε στο γιουσουρούμ
για ένα κουστούμ, για ένα κουστούμ
την ξεπουλήσαμε στο γιουσουρούμ
για ένα κουστούμ, για ένα κουστούμ.

Μία διαδήλωση δέκα μικρόφωνα
και τα μεγάφωνα στη διαπασών
χιλιάδες δίποδα με μαγνητόφωνα
κι έχουν λουστεί με την ίδια λοσιόν
ξεπουληθήκαμε στο γιουσουρούμ
για ένα κουστούμ, για ένα κουστούμ
κι ο εαυτούλης σας πέταξε βζούμ
ταρατατατζούμ, ταρατατατζούμ.

Ω εποχή μού θυμίζεις τον Καίσαρα
κι οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν
κι όσο γερνώ μπουσουλώ με τα τέσσερα
τα τροχοφόρα με προσπερνούν
φεύγω να πάω να βρω στο Μπανκόγκ
τον σύντροφό μου τον Κινκ-Κονκ
μές στο μυαλό μου βαράνε τα γκόγκ
μοιάζω με μπάλα του πινκ-πογκ

Μας εκτελούνε με σφαίρες ντούμ-ντούμ
σφαίρες ντούμ-ντούμ, σφαίρες ντούμ-ντούμ
κι εμείς ξεπουλιώμαστε στο γιουσουρούμ
ταρατατατζούμ για ένα κουστούμ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: